Pagina's

donderdag 6 april 2017

Stoelen stofferen met gordijnenHebben jullie al eens stoelen gestoffeerd? Al is het alleen de zitting van bijvoorbeeld een eetkamerstoel? Nou, ik had me er nog nooit aan gewaagd. Het leek me namelijk best een uitdaging. Toen ik van iemand vier van deze stoelen kon overnemen moest ik er toch aan geloven. In dit blog vertel ik je hoe ik het heb aangepakt!

De klus: Alles keer 4

Ik zag er erg tegenop om maar liefst vier stoelen te moeten opknappen. Maar toch begon ik er aan! 'Gewoon doen' is dan mijn motto. Mijn plan was om het houten frame van de stoelen kaal te maken zodat het blanke houten stoelen werden die ik vervolgens in de was of olie zou zetten. Ik had ook bedacht dat een mooie effen stof goed zou passen bij de houtstructuren. De stof had ik al gekocht toen ik aan de stoelen begon. Echter liep alles toch anders...

Het frame verven

Nadat ik de zittingen had verwijderd kon ik beginnen aan het kaal maken van de stoelen. Maar wat viel dat tegen zeg! In eerste instantie dacht ik dat er was op de stoelen zat. Maar dat bleek alleen aan de bovenkant te zitten. De rest was gewoon geverfd. En dat betekende: schuren! En omdat ik tot op het onbewerkte hout wilde komen moest ik heel veel schuren. Ik begon, maar realiseerde me dat het een onmogelijke klus werd om 24 pootjes kaal te krijgen. Na toch één stoeltje te hebben geprobeerd was het resultaat niet zoals ik in gedachte had. 
Oké, dat werd keuzes maken dus! Wat moest ik nu? Het hout zag er echt niet zo mooi uit als ik me had voorgesteld en de klus werd te groot doordat ik alles moest schuren. Dat werd knopen doorhakken dus! Misschien ook wel de knoop in mijn maag, want ik had zo graag natuurlijk houten stoeltjes tevoorschijn zien komen. Maar nee het ging hem niet worden. Ik besloot om de stoeltjes in de lak te zetten. Lichtgrijs.

Mijn effen stof?

Nadat ik de stoeltjes in de lak had gezet kon ik beginnen aan het opnieuw stofferen van de zittingen. Maar nu ik de stoeltjes strak in de lak had staan vond ik een effen stof er niet meer zo mooi bij. Dus ik op zoek naar een stof met een patroontje. Een stof met patroon zou een mooi contrast vormen met de lichtgrijze stoeltjes. 
In de stoffenwinkel kon ik totaal niet slagen. Ik geloof dat ik wel een kwartier heb staan treuzelen. Uiteindelijk ben ik vertrokken zonder stof, maar wel met een ander goed idee. Ik bedacht me dat ik gewoon beter moest zoeken! Misschien een mooi tafellaken of kussenslopen... 

Eureka! Ik koop voor het opknappen en verkopen van meubeltjes heel wat in kringloopwinkels. Waarom ook geen stof dan? En ja hoor! Daar was de stof die ik zocht, in de vorm van een oud gordijn! Yes, ik blij!


Een goed dik gordijn (satijn) van 1,5 baan

Stofferen

Het gordijn was precies wat ik zocht, dus nu kon ik beginnen met stofferen. Eerst heb ik de oude stof van de zittingen afgehaald. Voorzichtig heb ik met een schaar de stof zover mogelijk weggeknipt. De nietjes aan de onderzijde heb ik laten zitten, dit kreeg ik er niet vanaf. Nadat ik de stof nog even had gewassen kon ik aan het echte leuke werk beginnen. Nauwkeurig heb ik per zitting een stuk stof uitgeknipt waarbij het patroon bij alle vier de stoelen gelijk liep. Daarna kon ik de stof aan de onderzijde vastzetten met een tagger. Ik heb bij het vastzetten van de stof alles goed strak getrokken en de hoekjes zo mooi mogelijk omgevouwen. En toen was de klus al klaar...

Het Eindresultaat

Wat een uitdagende klus leek werd uiteindelijk een heel leuk project. Met wat omwegen en creativiteit is dit het resultaat geworden. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Heb jij al eens gestoffeerd en heb je aanvullingen op mijn blog? Laat het hieronder weten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten